Eetu Hagman, Tintti ja Sininen Lootus

4 Huh

Voiko pieni pärjätä suurta vastaan?

Lukemani klassikko oli Hergén kirjoittama Tintin seikkailut – Sininen lootus, joka kuuluu maailmankuuluun Tintti-sarjaan. Kirja on ilmestynyt vuonna 1936 ja se kertoo pienen, mutta sinnikkään ja ovelan Tintin seikkailuista. Tällä kertaa Tintti on aluksi Intiassa mihin saa tiedon, että Kiinassa tarvitaan hänen apuaan. Tintti lähtee Kiinaan ja joutuu heti murhayritysten kohteeksi. Seuraa Tintin taistelu oopiumikauppiaita vastaan, jossa Tintti meinaa joutua monesti kiikkiin ja jopa surmatuksi, mutta aina hän pääsee pakenemaan joko oman oveluuden tai Lohikäärmeen poikien avustuksella. Oopiumikauppiaat alkavat jo kyllästyä Tintin temppuiluun ja tekevät kaikkensa saadakseen hänet kiinni. Koko teoksen ajan Tintti ja oopiumikauppiaat taistelevat ja vasta aivan lopussa taistelu ratkeaa. Mutta kummalle taholle, se selviää vain ja ainoastaan lukemalla kirjan.

Tintti-kirjoissa esiintyy yleensä monia eri teemoja, eikä tämäkään kirja tehnyt siinä asiassa poikkeusta. Ystävyys ja jännitys nousivat vahvimpina teemoina esiin teoksesta. Ystävyys esiintyy Tintti-kirjoissa Tintin ja hänen koiransa Miloun vahvana ystävyytenä. Myös Tintin ystävä kapteeni Haddock tuo normaalisti oman mausteensa mukaan kirjoihin, mutta tässä teoksessa hän ei ollut mukana. Tintti-kirjat ovat yleisesti jännittäviä ja ne sisältävät monia juonenkäänteitä ja rikokset ratkeavat aina aivan kirjan lopussa.

Kirjan päähenkilönä toimii aiemmin mainitsemani Tintti. Hän joutuu teoksen aikana monesti ongelmatilanteisiin ja joskus jopa vaarallisiinkiin tapahtumiin. Hän ratkaisee ongelmia äärimmäisen ovelasti ja tyylikkäästi. Hänellä on loistava kyky hoitaa vaarallisetkin tilaanteet edukseen, vaikkakin välillä Tintin liiallinen uteliaisuus koituu hänen kohtalokseen. Kirjailija Hergé käyttää juonenkäänteitä paljon ja taitavasti, ja ne ovat useasti ennalta-arvaamattomia. Näiden takia Tintti joutuu ongelmatilanteisiin monesti ja joutuu käyttämään aivojaan ratkaistakseen ongelmat.

Pidin kirjasta henkilökohtaisesti ja olen aina tykkännyt Tinteistä ja myös Hergén tyylistä kirjoittaa. Vaikutuksen minuun teki etenkin se, kuinka hienosti tarinasta näkyi sen ajan yhteiskunta. Kirja on kirjoitettu ennen toista maailmansotaa ja siinä näkyy hyvin vahvasti Kiinan ja Japanin välinen jännite. Kiinan ja Japanin välillä oli sota vuosina 1937-1945 ja teos on tehty vuotta ennen sodan alkua. Koko kirjan ajan kiinalaiset puhuvat pahaa japanilaisista eivätkä tule ollenkaan toimeen heidän kanssa ja myös päinvastoin. Hergén kirjoitustyylistä paljastuu myös molempien maiden imperialismi. Molemmilla on mahtipontiset armeijat ja toisen maan valloittaminen on kaikki kaikessa heille. Todella ovelaa yhdistelyä sen ajan yhteiskuntaan Hergéltä. Pidän itse koko Tintti-sarjaa kirjallisuuden klassikkona, mutta mielestäni yksi sarjakuva ei ole vielä klassikko itsessään. Sen pitää olla todella vakuuttava ja tunteita herättävä, jos klassikon tekemiseen pyrkii.

Kirja oli kokonaisuudessaan kuitenkin todella mielenkiintoinen ja varsinkin pidin Hergén tietyllä tavalla rohkaisevasta tyylistä kirjoittaa. Pieni, utelias, äärimmäisen ystävällinen ja päättäväinen lehtimies ratkaisee rikoksia vaarallisia rikollisia vastaan. Tämä antaa positiivisen kuvan ja antaa rohkeutta kaikille, jotka taistelevat jotain suurempaa vastaan.

Advertisement

16 vastausta kirjoitukseen “Eetu Hagman, Tintti ja Sininen Lootus”

 1. ilonapeltola 5 huhtikuun, 2012 klo 7:09 am #

  Tintit on kyllä mukavaa luettavaa, vaikka ehkä ne ovat enemmän poikien tarinoita. Oletko itse lukenut kaikki Tintti-tarinat? 🙂

 2. Nikke 5 huhtikuun, 2012 klo 7:13 am #

  Tintti-kirjat ovat ehdottomasti klassikoita. Ne eivät ole vain pelkkiä sarjakuvia. Esseeseen löydetty hyviä pointteja kirjasta

 3. vikima 5 huhtikuun, 2012 klo 7:19 am #

  Ihan selvästi seikkailusarjis 😉 . Aika lapselliselta se kuitenkin vaikuttaa, koska mielessäni on kuva Tintistä ja koirasta kun ajattelen tuota teosta. Kuitenkaan se ei välttämättä ole sitä, sillä siinä näkyvät myös yhteiskunnalliset tilanteet, joita lapset eivät välttämättä ymmärtäisi ja huumejuttuja.

  • eetuhagman 5 huhtikuun, 2012 klo 7:23 am #

   Jos sitä alkaa pohtia syvemmin, niin sieltä löytyy hyvinkin mielenkiintoisia pointteja…

 4. hennasalonvaara 5 huhtikuun, 2012 klo 7:19 am #

  Nostit esille ystävyyden ja sen tuoman eläimen ja ihmisen välisen siteen. Minullakin on ystäviä. Voin siis samaistua esseeseen ja näin ollen kirjaan. Ystävyys on nykyään myös yksi yhteiskuntamme tärkeistä arvoista. Arvokeskustelu käy kiivaana ja syjäytyminen onkin yhteiskuntamme suuri ongelma, joten on hyvä, että osa klassikkokirjoista kertoo vahvasta ystävyydestä. Kirjallisuuden on velvollisuus puuttua yhteiskuntamme epäkohtiin ja ohjata ihmisiä oikeisiin valintoihin. Kiinan ja Japanin väliset jännitteet varmasti näkyvät kirjassa ja sen tyylissä, sekä osaksi tämän aiheen takia kirjasta on voinut tulla klassikko. Pistää miettimään…

  • eetuhagman 5 huhtikuun, 2012 klo 7:38 am #

   Minullakin on ystäviä. Järkeviä ajatuksia kommentissanne.

   • hennasalonvaara 5 huhtikuun, 2012 klo 7:42 am #

    Hyvä, se on tärkeää! Olemme iloisia puolestasi 🙂

 5. hennasalonvaara 5 huhtikuun, 2012 klo 7:20 am #

  Nostit esille ystävyyden ja sen tuoman eläimen ja ihmisen välisen siteen. Minullakin on ystäviä. Voin siis samaistua esseeseen ja näin ollen kirjaan. Ystävyys on nykyään myös yksi yhteiskuntamme tärkeistä arvoista. Arvokeskustelu käy kiivaana ja syjäytyminen onkin yhteiskuntamme suuri ongelma, joten on hyvä, että osa klassikkokirjoista kertoo vahvasta ystävyydestä. Kirjallisuuden on velvollisuus puuttua yhteiskuntamme epäkohtiin ja ohjata ihmisiä oikeisiin valintoihin. Kiinan ja Japanin väliset jännitteet varmasti näkyvät kirjassa ja sen tyylissä, sekä osaksi tämän aiheen takia kirjasta on voinut tulla klassikko. Pistää miettimään…
  HennaAlisaIra

  • ilonapeltola 5 huhtikuun, 2012 klo 7:29 am #

   Olemme samaa mieltä tyttöjen kanssa! 🙂

   – Ilona ja Himmi

 6. peliu 5 huhtikuun, 2012 klo 7:28 am #

  Luin itsekin kaikki Tintit pari vuotta sitten kesälomalla, ja olet kyllä täysin oikeassa Hergen hauskasta ja positiivisesta tyylistä! Lopetus on todella hyvä. Elokuva oli ehkä hiukan pettymys…

  • eetuhagman 5 huhtikuun, 2012 klo 7:40 am #

   Olen samaa mieltä kanssasi. Itse en ole leffaa nähnyt, mutta täytyy se jossain vaiheessa katsoa!

 7. darjaoblonskaja 7 huhtikuun, 2012 klo 8:09 pm #

  Tintti lienee ”suurin poikkeus” tavanomaisesta klassikkokaanonista tällä kurssilla valituista/luetuista teoksista. Hienoa, että luit(te) sen ja sait(te) siitä paljon irti! Tintit ovat minulle täysin vieraita ja oletin, että ne ovat pelkkää kevyttä viihdettä, mutta toisaalta ovathan ne sarjakuvien aatelia ja esseesi mukaan sisältävät suuria teemoja. Erityisen mielenkiintoista on niiden ajankuva ja mahdolliset kannanotot omaan aikaansa. Asettuuko teos mielestäsi jommankumman (tai jonkun kolmannen osapuolen) puolelle? Ihannoiko se imperialismia vai esittää sen menneen maailman jäänteenä? Entä mikä on päähenkilön osa tässä kaikessa? Mikä on se pieni, jonka puolella hän on? Jokin valtio, ihminen vai inhimillisyys, tai ehkä jotain muuta?

  Tintin kuulunevat siihen kirjallisuusosioon, jolla on annettavaa niin lapsille kuin aikuisille -sekä sekkailuina että teemojen osalta!

  Pienen puolella
  Anu(kin)

 8. jenni 15 huhtikuun, 2012 klo 3:47 pm #

  Katsoin pari päivää sitten uuden Tintti-elokuvan, se oli mielestäni oikein hyvä. En ole tinttejä lukenut, joten on vaikea verrata elokuvaa niihin. Minut yllätti se, että tässä Eetun lukemassa tintissä käsiteltiin niin vahvasti aikansa tapahtumia, yhteiskunnallista jännitettä ja jopa huumeita, vaikka kyse on lasten sarjakuvasta.
  Ps.On hienoa, että teillä on ystäviä:)))

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: