LOPUKSI

Matkamme kirjallisuuden klassikoiden maailmaan alkaa olla loppusuoralla. Ennen paluuta käy vielä vilkaisemassa klassikkotiivistyksistä oman klassikkosi lyhennelmä.  Onko siinä kaikki oleellinen? Jos klassikkoasi ei ole tiivistetty, miten sen itse kiteyttäisit? Voit vastata alle tai klassikkotiivistyssivulle.

Klassikkopaletin alussa haastoimme sinut pohtimaan klassikoita, niiden merkitystä sekä sitä, mitä niistä pitäisi tietää. Siksi meitä kiinnostaakin,  mitä ajattelet kirjallisuuden klassikoista nyt? Miksi niitä kannattaisi lukea?
Kirjoita ajatuksesi alla olevaan tilaan.

Kiitos vastauksistasi ja yhteisestä matkasta kirjallisuuden klassikoiden maailmaan!

Jatka vastattuasi itsearviointiin ja palautteeseen sivustosta.

P.S. Tervetuloa uudelleen!

Advertisement

16 vastausta kirjoitukseen “LOPUKSI”

  1. hiiru 5 huhtikuun, 2012 klo 8:01 am #

    Ajattelen klassikoista samalla tavalla, kuin kurssin alussakin. Ajattomia, hienoja, suositeltavaa luettavaa. Ehkä nyt sanoilla on enemmän merkitystä. Jokin ikivanha kirja voi ihan oikeasti puhutella nykypäivänäkin.
    Klassikko on suhteellisen varmasti hyvä kirjavalinta, jos haluaa ei halua pettyä kirjaan. Jotkut kirjat ovat lisäksi niin tunnettuja, että kuluu ylesisivistykseen tietää ne.

  2. ilonapeltola 5 huhtikuun, 2012 klo 8:02 am #

    Minun mielipiteeni klassikoista pysyi kurssin ajan melko samana. Asioita tuli kuitenkin ajateltua enemmän, ja tajusin teosten yhteyden niin omaan aikaansa kuin nykypäivään. Tätä ei oltu juurikaan aiemmin kouluopetuksessa korostettu, eikä se ehkä nuorempana ollut klassikoissa se oleellinen seikka. Nyt kuitenkin ymmärrän, että kirjat eivät ole vain kirjoja, vaan ne liittyvät kiinteästi myös muuhun taiteeseen, maailmaan ja ihmisiin.

    Klassikoita kannattaa edelleenkin lukea yleissivistyksen puolesta, mutta myös siksi, että ne voivat herättää enemmän ajatuksia kuin ”tavalliset” kirjat. Harva klassikko toimii ihan vain välipalana, herättämättä sen kummempia tunteita ja ajatuksia, ja hyvä niin.

  3. essinerg 5 huhtikuun, 2012 klo 8:02 am #

    Kurssin aikana on tullut huomattua, etteivät klassikot ole välttämättä niinkään kielellisesti tai juonellisesti ”hienoja”, vaan pikemminkin ne vaikuttavat lukijoihinsa. Tai ainakin niiden vaikutus ihmisiin on tärkeämpää kuin se, kuinka sujuvasti ne kuvaavat miljöötä. Klassikoita kannattaakin ehkä lukea ennen kaikkea niiden esittämien ajatusten ja näkökulmien vuoksi. Lisäksi ne auttavat ymmärtämään kirjoitusajankohtansa maailmaa – vallitsevia arvoja tai niiden muutoksia.

  4. Nikke 5 huhtikuun, 2012 klo 8:03 am #

    Mielestäni kirjallisuuden klassikot eivät ole lukion oleellisimpia asioita. Täällä on niin paljon luettavaa ”tärkeämmistäkin aineista”, joten klassikkokirjojen lukuun ei oikein jää aikaa. Kuitenkin jokaisen olisi hyvä tietää edes jotain eri aikakausien klassikoista, se voi auttaa ymmärtämään maailman menoa.

  5. heiditurunen 5 huhtikuun, 2012 klo 8:03 am #

    Ajattelen edelleen samalla tavalla, mutta kynnys aloittaa klassikko on ehkä vähän madaltunut. Klassikot ovat kuitenkin vain krjoja kirjojen joukossa. Niitä kannattaa lukea, koska ne ovat hyviä ja nistä saa yleissivistystä.

  6. anumyllyniemi 5 huhtikuun, 2012 klo 8:04 am #

    Käsitykseni klassikoista ei ole muuttunut mitenkään huomattavasti, kuitenkin olen ymmärtänyt, että niitä ehkä tulisi lukea enemmän. En ole lukenut paljoa klassikoita ja ei varmasti olisi pahasta, jos jatkossa lukisin niitä enemmän. Jos on lukenut klassikon tai vähintäään tuntee sen tarinan, siitä on apua useissa kontekteissa – klassikoiden tuntemus auttaa ymmärtämään asioita, jotka muuten ehkä jäisivät epäselviksi.

  7. henrikahlstrand 5 huhtikuun, 2012 klo 8:04 am #

    Klassikot ovat kirjallisuuden helmiä ja jokainen on omalla tavallaan todella merkittävä teos. Niitä kannattaisi lukea, sillä ne antavat kirjasta riippuen erilaisia näkökulmia asioihin, tietoa tai muuten vain lisäävät yleissivistystä.

  8. camillarantanen 5 huhtikuun, 2012 klo 8:05 am #

    Klassikot kiehtovat minua edelleen. Haluaisin tutustua useampaankin teokseen. Klassikoissa on hyvää se, että niillä on aina jotain sanottavaa ja ne herättävät ajatuksia. En paljon pidä kirjoista, jotka ovat vain kevyttä mitäänsanomatonta hömppää. Klassikoita kannattaisi lukea, koska ne rikastuttavat maailmankuvaa ja antavat uusia, tai syventävät vanhoja, näkökulmia elämään.

  9. hennasalonvaara 5 huhtikuun, 2012 klo 8:06 am #

    Kurssin edetessä suhtautumiseni klassikoihin parani paranemistaan. Ennen ajattelin, että suuren osan on pakko olla tylsiä, sillä suuri osa on menneeltä vuosisadalta. Klasikkot saattavat vaikuttaa lukijaansa enemmän kuin ns. ”taviskirjat”. Onhan vaikuttavuus yksi peruste miksi kirja voi olla klassikko.
    – HennaIra

  10. eetuhagman 5 huhtikuun, 2012 klo 8:06 am #

    Klassikot ovat tyylikkäitä ja ajattomia teoksia. Nyt ymmärrämme teoksia syvemmin ja niiden oikeaa merkitystä tai sanomaa. Klassikot ovat suurimmaksi osaksi yleissivistäviä ja suosittelemme teitä lukemaan niitä. T. Edari ja Julpura

  11. anttiaho 5 huhtikuun, 2012 klo 8:06 am #

    Klassikkoteoksia kannattaa lukea jo yleissivistyksen vuoksi, mutta mielestäni pääasiassa kuitenkin silti, että niistä löytää uusia ajatuksia, ideoita ja näkemyksiä. Klassikkojen, kuten kirjojen ylipäätänsä, lukeminen avartaa mieltä ja antaa mahdollistaa uusien asioiden oivaltamisen. Kynnykseni tarttua klassikoihin on kurssin aikana madaltunut. Eivät ne kaikki ole kuivia ja tylsiä tiiliskiviä. Jotkut niistä ovat jopa hyviä 🙂

  12. n94hilra 5 huhtikuun, 2012 klo 8:07 am #

    Pidän klassikoita yleissivistävinä ja teksti niissä on yllättävän ymmärrettävää. Tarkoitan, itsellä oli puolipelko, että klassikoiden kirjoitustyyli on antiikkinen, aikansa elänyt ja vaikeasti ymmärrettävä. Pelko oli väärä, positiivisessa mielessä. Klassikkoja tulisi mielestäni lukea itsensä ajattelun vuoksi, jos valittavissa on angry birdsiä ja Tuukan ”Kuningas Oidipus”, tulisi valita kirja, jotta voit kokea saman oivalluksen, kuin Tuukka. Valitettavan usein kuitenkin se Angry Birds lopulta voittaa ^^

  13. hannakaisa94 5 huhtikuun, 2012 klo 8:08 am #

    Käsitykseni klassikoista ei ole muuttunut mitenkään mullistavalla tavalla. Olen saanut niistä lisää tietoa. Olen kuullut paljon sellaisista kirjoista joista aiemmin en tiennyt. Lista kirjoista , jotka haluaisin lukea on kasvanut aika huimasti kurssin aikana.

  14. tuukkamakinen 5 huhtikuun, 2012 klo 8:10 am #

    Kuten aiemmin jo kirjoitin (https://klassikkopaletti.wordpress.com/mita-ovat-kirjallisuuden-klassikot/#comment-12), klassikot ovat mitä tahansa yleissivistävää, vaikuttavaa tai säväyttävää median muotoa. Muistakaahan kaikki kasvattaa yleissivistystänne lukemalla kuuntelemalla ja katsomalla. Non scholae, sed vitae discimus : )

  15. vikima 5 huhtikuun, 2012 klo 8:12 am #

    Sama mielipide kun kurssin alussa, ei mielipiteitäni noin vain hetkauteta 😉

  16. tzirp 5 huhtikuun, 2012 klo 8:16 am #

    Suhtautumiseni klassikoihin ei pohjimmiltaan juuri muuttunut; minulle ne ovat edelleen kirjoja, joista suurinta osaa en vapaaehtoisesti ryhtyisi lukemaan, mutta joiden nimi on hyvä tuntea ja joista on hyvä tietää tunnetuimmat lentävät lauseet voidakseen ymmärtää vaikkapa Aku Ankkaan usein sisältyvää piilohuumoria. Kurssin aikana aloin enemmän ajatella sitä, kuinka sattumanvaraista kirjan nousu klassikoksi voi olla – klassikot eivät aina ole suinkaan lajinsa parhaita teoksia, vaan muuten vaan tavalla tai toisella vaikuttavia. Klassikon leima määräytynee usein pitkälti sen mukaan, kuinka vaikutusvaltainen henkilö sattuu saamaan hyvän lukukokemuksen…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: