Apuja kirjoittamiseen

Kirjallisuusessee on pohtiva essee, jossa tarkoituksenasi on pohtia klassikkosi antia: tehdä siitä havaintoja ja niistä päätelmiä sekä kytkeä ajatuksesi laajempaan kokonaisuuteen (arkeen, yhteiskuntaan ja ilmiöihin). Kirjallisuusesseessä keskiössä on oma ajattelusi, joka nousee klassikon pohjalta, ei siis klassikon juonen referointi. Seuraava linkki johdattaa sinut erään kirjallisuusesseemallin luokse: Mikä on kirjallisuusessee?

Ennen kuin alat kirjoittaa klassikostasi esseetä, valitse esseellesi näkökulma, joka kulkee kirjoituksesi punaisena lankana. Katso näkökulmia klassikkoon.

Kertaa myös kirjallisuuden tyylikaudet tai ainakin klassikkosi edustama tyylikausi, jotta voit esseessäsi osoittaa, että ymmärrät teoksen suhteen aikaansa ja tyylikauteensa. Päätyylikaudet ja tyylikausien tarkempi jaottelu (MUISTA LÄHDEKRITIIKKI!).

Monesti esseen kirjoittamisen tekee vaikeaksi sen aloittaminen: Miten koukutan lukijan jo ensi metreillä? Miten keksin mahdollisimman osuvan otsikon? Entä miten lopetan asiaan kuuluvalla tavalla? Vinkkejä näihin ongelmiin löytyy sivulta Esseen aloitus, lopetus ja otsikointi.

Ovatko kirjallisuuden käsitteet hallussasi? Vai onko esseesi jo viimeistä silausta vaille valmis? Kaipaatko apua oikeinkirjoituksen kanssa? Apua tällaisiin kysymyksiin on tarjolla sivulla Kirjallisuuden peruskäsitteitä ja oikeakielisyyttä.

Vilkaise myös humoristiset kirjoittamisen ”kultaiset säännöt” (http://narrienlaiva.com/2013/01/18/kirjoittamisen-a-ja-h-uusintana/), niin kuin Heikki Aittokoski on ne blogissaan nimennyt, jotta osaat välttää suurimmat kirjoittamisen sudenkuopat!

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: