MITÄ KIRJALLISUUDEN KLASSIKOT OVAT?

Mitä kirjallisuuden klassikot ovat? Kysymys on askarruttanut monia niin koulussa kuin sen jälkeenkin.  Klassikot eivät ole jääneet pölyttymään vain kirjastojen varastoihin vaan ne elävät keskusteluissa ja myös täällä verkossa.  Seuraavassa on muutama vastaus siihen, mitä (kirjallisuuden) klassikoista on eri internetlähteissä kirjoitettu.

Suna Vuori kirjoittaa klassikosta arvoituksena, joka ei ratkea, ja mikä siksi kiehtoo yhä uudelleen ja uudelleen.

Wikipedia sen sijaan määrittelee klassikot konkreettisemmin:

Klassikko on arvostettu ja esimerkillinen teos miltä tahansa taiteen tai tieteen alueelta. Klassikon asemaan teos ei nouse kovinkaan helposti, vaan siihen voi mennä vuosikymmeniä. Klassikoksi nouseminen ei kuitenkaan välttämättä vaadi pitkän ajan kulumista. 
Klassikkoteoksessa tiivistyy jotain olennaista kulttuurista. Se kantaa mukanaan asenteita, arvostuksia ja maailmankatsomuksellisia periaatteita, ja sillä on usein kielellinen vaikutus eli ihmiset käyttävät esimerkiksi puheessaan lainauksia teoksesta. 

Paraisten Koivuhaan koulun klassikkoprojektissa asiaa on pohdittu seuraavasti:

Klassikoksi voidaan luonnehtia kirja, joka edustaa jotain tiettyä tyylilajia, ja joka jää elämään vuosiksi myös ilmestymisensä jälkeen. Usein klassikkokirjat kuluvat monien sukupolvienkin käsissä ja ne saavuttavat suosiota suurissakin joukoissa. 

Palapelimedia määrittelee kirjallisuuden klassikot ja kaanonin näin:

Kirjallisuuden klassikot ovat pysyvän arvostuksen saaneita teoksia. Usein intertekstuaalisen
viittauksen kohteina käytettyjä.

Kaanon on kirjallisuuden klassikoiden joukko tietyssä kulttuuripiirissä tai tietynkielisessä kirjallisuudessa (tiettynä
aikana).

Millaisia kirjaklassikot ovat?
Teokset myyvät hyvin sukupolvesta toiseen, joten niistä otetaan jatkuvasti uusia painoksia.
Teokset kestävät siirron muihin maihin ja kielikuntiin sekä toiseen aikaan ja saavuttavat lukijoita myös
lähtömaansa ja ulkopuolelta.

About.com-verkkosanakirja pohtii klassikokäsitettä englanniksi:

The definition of a ”classic” can be a hotly debated topic. Depending on what you read, or the experience of the person you question on the topic, you may receive a wide range of answers. So, what is a ”classic”–in the context of books and literature?

Yhtä kaiken kattavaa määritelmää ei siis ole. Klassikkopaletin tarkoituksen on haastaa sinut pohtimaan, mitä kirjallisuuden klassikot ovat -sekä sinulle että yleisemmin- sekä mitä ne sinulle voivat antaa. Lue alla olevat vastaukset kysymykseen, mitä kirjallisuuden klassikot ovat, ja kirjoita sitten oma klassikkomääritelmäsi.

P.S. Klassikoiden määrittelystä ja merkityksestä keskustellaan jatkuvasti. Onko klassikoilla annettavaa nykyihmiselle? Ovatko klassikot vain valkoisen miehen kirjoittamia menneen ajan ihmistä kuvaavia teoksia, kirjallisen tyylin uudistajia, sanankäytön taitureita vai ikiaikaisia kysymyksiä käsitteleviä kulttuurin huipentumia? Jos tällainen pohdinta kiinnostaa, käy katsomassa, millaista keskustelua klassikoista käydään aukea.net-sivustolla.

 

MINNE SEURAAVAKSI:

Jatketaan pohdintaa. Eiköhän aloiteta aivan alusta! Käy kommentoimassa,

 

Advertisement

13 vastausta kirjoitukseen “MITÄ KIRJALLISUUDEN KLASSIKOT OVAT?”

 1. Nenänpäät musteessa 6 maaliskuun, 2012 klo 6:41 am #

  Kirjallisuuden klassikot ovat sangen kiintoisia tapauksia. Ne ovat suuren yleisön tietoisuudessa vaikkeivat kaikki välttämättä ole niitä edes lukeneet, eriskummallinen ominaisuus lieneekin siinä, että intertekstuaalisia viittauksia ymmärtävät myös ne henkilöt jotka eivät kirjaa ole laisin avanneet. Klassikkokirjojen lukeminen kehittää rationaalista ajattelukykyä postmodernisessa kulttuurissa, sillä klassikkojen iättömän luonteen vuoksi ne ovat alati ajankohtaisia vaikka kertoisivatkin aivan toisesta ajasta.

 2. Ville Strandman 6 maaliskuun, 2012 klo 6:44 am #

  Klassikko on arvostettu ja esimerkillinen teos miltä tahansa taiteen tai tieteen alueelta. Klassikon asemaan teos ei nouse kovinkaan helposti, vaan siihen voi mennä vuosikymmeniä. Klassikoksi nouseminen ei kuitenkaan välttämättä vaadi pitkän ajan kulumista.
  Klassikkoteoksessa tiivistyy jotain olennaista kulttuurista. Se kantaa mukanaan asenteita, arvostuksia ja maailmankatsomuksellisia periaatteita, ja sillä on usein kielellinen vaikutus eli ihmiset käyttävät esimerkiksi puheessaan lainauksia teoksesta.

 3. Hullun piirteet 13 maaliskuun, 2012 klo 6:39 am #

  lol

 4. peliu 13 maaliskuun, 2012 klo 7:26 am #

  Klassikko on eräänlainen merkkipaalu alallaan, joka vaikuttaa merkittävästi alan tulevaankin tuotantoon. Klassikot ovat kulttuurievoluttion perustuksia, joiden päälle ja joita hyödyntäen uudet kirjailijat voivat luoda yhä parempia teoksia. Tavalliset kirjat ovat ikään kuin maali, jolla klassikoiden muuria sivellään, mutta ne eivät ole yhtä välttämättömiä kirjallisuuden kehittymiselle.

 5. Historia magistra vitae 14 maaliskuun, 2012 klo 7:33 pm #

  Klassikko on hyvää yleissivistävää tekstiä, puhetta, taidetta tai elokuvaa. Klassikoita on hyvä tuntea laajalta alalta, sillä niitä usein siteerataan ja niistä tehdään karikatyyrejä. Klassikon syntymiseen (tai siksi julistamiseen) saattaa kulua vuosisatoja tai vain muutamia päiviä. Hyviä ei kirjallisia esimerkkejä ovat mm. taiteesta Huuto, elokuvista Titanic ja puheista Martin Luther Kingin puhe I Have a Dream.

 6. hannakaisa94 17 maaliskuun, 2012 klo 1:11 pm #

  Kirjallisuuden klassikko on vaikuttava teos, niissä on voinut aikanaan olla jotakin todella uutta ja hämmentävää esim. aihe jota ei ole aikaisemmin kirjoissa käsitelty tai uudenainen tyyli kirjoittaa. Klassikot ovat jakaneet mielipiteitä, herättäneet keskustelua ja vaikuttaneet kulttuuriin ja sen kehitykseen. Klassikot ovat yleissivitäviä monet niistä ovat sellaisia mitä jokaisen tulisi elämänsä aikana lukea.

 7. hiiru 25 maaliskuun, 2012 klo 3:30 pm #

  Kirjallisuuden klassikko on täydellinen teos; se viettelee ajattomasti, eikä päästä irti ennen kuin on lukenut sen loppuun. Se voi olla täydellinen näytelmä, jonka luuleee oikeasti tapahtuvan, tai mahtava romaani, joka on kuin uni, josta ei halua herätä. Se voi olla koskettava runo, joka luetaan kerta toisensa jälkeen siihen koskaan kyllästymättä. Lukemani klassikot ovat olleet nimiensä veroisia ja ne ovat tarjonneet jokaisella lukukerralla uusia elämyksiä. Carrollin ”Liisa ihmemaassa” ja Bronten ”Humiseva harju” ovat suosikkiklassikkojani niiden unenomaisuuden vuoksi. Jospa näkisin sellaisia unia.

 8. veeraww 29 maaliskuun, 2012 klo 7:16 am #

  Klassikko on kirja, joka on vaikuttava ja jää elämään kirjoitushetken jälkeenkin. Klassikot ovat kirjoja, joista on hyvä tietää jotain jo ihan yleissivistyksenkin vuoksi.

 9. vikima 29 maaliskuun, 2012 klo 7:39 am #

  Klassikko on kirja (tai joku muu), joka on nimetty klassikoksi jostakin syystä. Syitä siihen voivat olla esim. sen vaikuttavuus, ajankohtaisen tai ikivihreän asian käsittely. Klassikot ovat päässeet vahvasti kuuluville vaikkapa mediassa. Kaikki osaavat nimetä ainakin muutaman klassikon, sillä ne kuuluvat yleissivistykseen. Joskus voi olla vaikea sanoa onko kirja klassikko vai ei, jos sitä ei ennestään tiedä. Mikä siis tekee kirjasta klassikon?-no en tiedä.

 10. jenni 17 huhtikuun, 2012 klo 8:05 pm #

  Klassikko onnistuu kiteyttämään esimerkiksi teemoillaan, miljöiden tai henkilöiden kuvauksellaan tai dialogeillaan jotain niin ajatonta, että teoksesta voi aina löytää jotain nykypäivän maailmaa kuvaavaa ja käsittelevää, ennen kaikkea ihmistä koskettavaa. Klassikko kuvastaa kuitenkin samalla omaa syntyaikaansa, ja se on voinut vaikuttaa jo syntyessään omaan yhteiskuntaansa sanomallaan. Klassikko voi olla mikä tahansa teos, maalaus, kirja, sarjakuva, miksei vaikka lentävä lausekin. Vaikka klassikoita usein pidetään yleisesti tunnetuina ja niitä käytetään siksi intertekstuaalisuudessa, miksei yksilöille voisi muodostua omia itselleen tärkeitä ja subjektiivisia klassikoita maailmanklassikoiden rinnalle?

Trackbacks/Pingbacks

 1. Kirjallisuuden klassikot – Kuka, mitä, missä, milloin, miksi, häh? « klassikkopaletti - 8 elokuun, 2012

  […] Mitä kirjallisuuden klassikot ovat? […]

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: